Isnin 18 February 2019
A- A A+

Ibu Bapa, Guru Kena Kerjasama Didik Anak

Persepsi bahawa beban mendidik anak terletak sepenuhnya kepada guru dan sekolah perlu diubah. Dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025, soal pendidikan anak khususnya yang berkaitan dengan aspek membaca, menulis, mengira dan menaakul, memerlukan penggemblengan ibu bapa dan guru dalam usaha menghasilkan pelajar yang berkualiti pada masa depan.

Ini bermaksud ibu bapa juga perlu mengambil tahu soal pembelajaran, kebolehan, disiplin serta kemajuan anak masing-masing dengan komunikasi rapat dengan guru dan pentadbiran sekolah. Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Sektor Operasi Pendidikan, Datuk Sufa’at Tumin mengatakan sejajar dengan peningkatan akademik ibu bapa, tanggungjawab mendidik anak bukan lagi tanggungjawab guru sepenuhnya tetapi turut membabitkan ibu bapa dan komuniti setempat termasuk syarikat swasta dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan organisasi bukan kerajaan (NGO) 

 

tabika

Kementerian Pendidikan baru-baru ini melancarkan inisiatif Bekerjasama dengan Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta secara meluas, di mana Sarana Ibu Bapa dan Saran Sekolah merupakan alat bagi membolehkan pencapaian inisiatif ini.  Pelaksanaan Sarana Ibu Bapa dan Sarana Sekolah dapat mengukuh dan meluaskan lagi penglibatan Ibu bapa Komuniti dan sektor swasta ke arah pencapaian aspirasi murid.

Sarana Ibu bapa adalah satu inisiatif kebangsaan bagi meningkatkan penglibatan ibu bapa dengan anak dalam pembelajaran di rumah dan sekolah. Sarana ibu bapa merangkumi empat elemen meliputi penyediaan suasana pembelajaran di rumah, interaksi sosial dengan anak, komunikasi dengan anak dan sokongan terhadap kecemerlangan anak.

 

pengajian-anak-anak

Sarana Sekolah pula merangkumi enam elemen iaitu iklim sekolah, komunikasi berkesan, sokongan terhadap kejayaan murid, tanggungjawab bersama, keputusan bersama, keputusan, kerjasama dengan komuniti dan kumpulan sokongan ibu bapa menerusi PIBG. Inisiatif itu membabitkan kepentingan dan masa depan lebih 5.03juta murid di lebih 10,000 sekolah menegah dan rendah di seluruh negara dengan anggaran murid yang terbabit bagi tempoh 13 tahun mulai 2013 hingga 2025 ialah hampir 11 juta orang.  

Ibu bapa juga diminta melibatkan diri di sekolah secara aktif dan boleh memberi sumbangan dalam pelbagai bentuk termasuk idea, tenaga, kepakaran dan kewangan .PIBG diminta untuk menubuhkan biro Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB) yang dapat merapatkan hubungan antara ibu bapa, murid dan sekolah. Melalui KSIB lebih banyak interaksi , perkongsian dan percambahan ilmu dapat berlaku demi mewujudkan hubungan yang  bermakna anak ibu bapa dan anak.

 

Sumber maklumat : Berita Harian

 

Cetak Emel

Real time web analytics, Heat map tracking