Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

13 Feb - Fatehah bersara selepas menang pingat Olimpik 2020


NILAI: Jaguh berbasikal negara, Fatehah Mustafa, berharap bukan hanya dapat layak malah mampu menang pingat emas di temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020 sebelum mengumumkan persaraan daripada mewakili Malaysia.

Fatehah, 29, juga berharap akan menang pingat terutama dalam acara keirin di Sukan Komanwel Gold Coast dan Sukan Asia 2018 sebagai hadiah terakhir dan penutup kerjayanya selepas mula mewakili Malaysia dalam sukan berbasikal pada 2011. Sebagai permulaan dan persiapan awal, pelumba basikal dari Terengganu itu menyasarkan untuk menang sekurang-kurangnya satu emas sama ada dalam acara keirin, 200 meter pecut dan 500 meter ujian masa individu di Kejohanan Lumba Basikal Trek Asia (ACC) di Velodrom Nasional.

Kemenangan di ACC Asia ini penting bagi membolehkan Fatehah mengumpulkan sebanyak mungkin mata untuk layak beraksi di Sukan Olimpik Tokyo 2020, selain persediaan menjelang Sukan Asia dan Sukan Komanwel 2018 tidak lama lagi. Fatehah berharap dapat menang sekurang-kurangnya gangsa di Sukan Olimpik Tokyo 2020 sebagai penutup kerjaya selaku pelumba basikal negara nanti.

Dalam pada itu, Fatehah juga berharap dapat menang sekurang-kurangnya pingat gangsa dalam acara keirin yang pertama kali dipertandingkan di temasya Sukan Komanwel di Gold Coast, Ogos biarpun sedar saingan sengit bakal dihadapi terutama daripada peserta tuan rumah Australia. Fatehah juga dijangka menyertai empat disiplin di Sukan Komanwel 2018 termasuk tiga acara individu iaitu keirin pecut dan ujian masa serta acara pecut berpasukan biarpun ia belum dimuktamadkan oleh jurulatih kebangsaan.

Pada Sukan Komanwel Glasgow 2014 Fatehah mendapat tempat keempat dalam acara pecut manakala acara keirin tidak dipertandingkan.

Berita disunting daripada Berita Harian